"En blogg av emusic.se för dig som sysslar med musik" Läs mer
Köpguide! Hitta rätt i keyboardjungeln.
kommentarer(1)2011-12-08 09:31:00 | Att välja rätt keyboard till sig själv är ingen lätt match. Än mer svårt blir det när man är ute efter en keyboard som present eller julklapp till någon annan. Finns det varianter som är för svåra eller har funktioner som kanske inte behövs? Eller riskerar jag att köpa en produkt där jag senare upptäcker att jag skulle behövt fler viktiga funktioner?

För lösa upp en del svåra beslut som råder inför ett stundande keyboardköp kommer här en guide. Vi har koncentrerat oss på branschledande Casio. Casio är ett företag med anor från 1940-talet - även om det skulle dröja ett bra tag innan företaget lanserade sin första keyboard. Historien om Casio blir en annan gång. Idag består Casios musikrelaterade sortiment av digitalpianon, stagepianon och keyboards, och det är just Casios keyboards vi riktar in oss på i denna guide.

Först och främst vill jag slå ett slag för den stående kampanjen vi har kört med Casio på emusic.se. Alla Casios keyboards över 1000 levereras med Keyboardstativ (värde 300 kr), svensk manual samt strömadapter. Detta gör ditt köp av Casio på emusic.se komplett redan från början.

Jag vill även göra läsaren uppmärksam på att Casios utbud är i ständig utveckling, och många modeller kommer i nya upplagor och varianter. Beroende på när detta läses kan sortimentet ha ändrats.

Casios keyboards finns i en rad serier:

CTK – ”Casio Tone Keyboard” finns i en rad varianter med olika funktioner och ljud. De har alla 61 tangenter, mängder med ljud och rytmer.

LK - LK står för ”Lighting Keyboards” vilket betyder att keyboardens tangenter lyser där man ska spela. Detta är väldigt lämpligt i inlärningssyfte. I skrivande stund finns dock bara en modell i denna serie; Casio LK-280.

WK - Casios WK-serie har 76 tangenter, mikrofoningång och i regel större högtalare. Annars är denna serie på många sätt lik Casios CTK-serie.

AT – Detta är Casios orientaliska keyboards. Enheterna är laddade med orientaliska ljud, rytmer och skalor.

För barn:
CTK-245 är vår ingångsmodell. Denna keyboard har inte anslagskänsliga tangenter. Detta betyder att enheten inte kan registrera hur hårt man trycker ned en tangent. I och med att vi på emusic.se tycker att detta är en så pass viktig och central egenskap har vi valt att bara jobba med en sådan modell. CTK-245 passar för barn och är enkel att använda och låter bra för pengarna. CTK-245 är laddad med 100 ljud och 100 rytmer.


                                            CTK-245

För nybörjaren:
Den första modellen med anslagskänsliga tangenter är CTK-3200. Denna keyboard bygger på föregångaren CTK-3000 som är den keyboard vi på emusic.se sålt mest av alla Casios keyboards. CTK-3200 är ett 61 tangenters keyboard. Den har allt man kan förvänta sig av en keyboard för nybörjare, som tex 400 ljud, 150 rytmer och bra högtalare.
Dessutom finns en intuitiv inlärningsfunktion, samplingsfunktion samt ingång för MP3 spelare.


                                                  CTK-3200

För den som vill ha mer ljud, rytmer och funktioner finns CTK-4200. CTK-4200 tar nybörjarkeyboarden till en ny nivå och erbjuder även möjlighet att redigera rytmer och skalor. Dessutom finns en smart ackordhjälpsfunktion och 152 övningslåtar. Casio CTK-4200 blir därmed den perfekta skolkeyboarden för elever från lågstadiet och uppåt. 
För den som vill ha fler tangenter, mikrofoningång och lite större högtalare finns WK-220 som annars har
liknande funktioner som CTK-4200.


                                        WK-220


Vår andra storsäljare bland skolor heter Casio LK-280, bestyckad med unik keylighting funktion. Med USB direkt kopplad till en dator kan de aktuella låtarna laddas som MIDI-filer till ljustangent-keyboarden och spelas upp.                                          LK-280

För dig som vill ha ut mer:
CTK-6000, CTK-7000, WK-6500 och WK-7500 är de fyra keyboarden som hos Casio går under namnet ”High-Grade”. Detta är för dig som värdesätter förstklassig klangkvalitet och omfångsrika funktioner. Här blir det tack vare inbyggt sequenser möjligt att skapa egna låtar och arrangemang direkt i enheten. De två CTK-modellerna har 61 tangenter medan de två WK-modellerna har 76 tangenter samt större högtalare

CTK-6000 och WK-6500 har 670 högklassiga ljud, 200 rytmer och 100 effekter. Lagringen av nyskapade rytmer sker t.ex. via SD-minneskortplatsen eller internminnet.  Dessutom finns sequenser och en 32-kanalsmixer.                          CTK-6000                                                            WK-6500   

CTK-7000 och WK-7500 är Casios ”top of the line” keyboards för dig som inte vill stå utan några funktioner. Pattern-sequencer, rytmredigering, song-sequencer, DSP-effekter, klangfärgsredigering, 32-kanalsmixer, arpeggiator. Dessutom kan du skapa och spara upp till 100 egna ljud och även mixa dessa med flera DSP-effekter.                      CTK-7000                                                                WK-7500

Summering:

För barn: CTK-245
För nybörjare: CTK-3200, CTK-4200, WK-220
För nybörjare inkl keylighting tangenter: LK-280
För dig som spelat tidigare: CTK-6000, CTK-7000, WK-6500, WK-7500
Orientaliska keyboards: AT-3, AT-5

Priser och modeller finns att hitta här!

Jag hoppas att detta har gett en liten hjälp på traven i ditt val av keyboard. Jag vill än en påminna om att Casio även har en bred och mycket intressant produktlinje med stagepianon och digitalpianon till mycket låga priser. Vid frågor eller funderingar är ni välkomna att höra av er till oss på emusic.se på tel: 08-400 236 00 eller maila info@emusic.se.

Vi hörs och ses!
Fredrik Gustafsson
emusic.se

Relaterade inlägg

Kommentarer

eken h9 instrukcja</a> us 2017-11-15 19:18:08
I have really learned new things through your blog post. One other thing to I have noticed is that typically, FSBO sellers may reject anyone. Remember, they'd prefer to never use your providers. But if anyone maintain a gentle, professional relationship, offering help and staying in contact for around four to five weeks, you will usually be capable to win a conversation. From there, a listing follows. Thanks

Lägg till kommentar


(Kommer visa din Gravatar ikon)  

  Country flag

[b][/b] - [i][/i] - [u][/u]- [quote][/quote]Live överblick

2019-04-20 16:21:41