"En blogg av emusic.se för dig som sysslar med musik" Läs mer
Hercules DJ Console RMX vs Numark Omni Control
kommentarer(3)2010-04-16 14:08:00 | 

Kung på festen enbart med din laptop, DJ kontrollenhet och ditt MP3 bibliotek.
Produkter som kan styra ditt DJ program på datorn har blivit en stor succé. När de dessutom huserar i ordentliga metallchassin och samtidigt agerar USB audiointerface börjar det helt plötsligt se väldigt intressant ut. Hercules var tidig ute med sin DJ Console MP3 (sedan DJ Console MKII) medan Numark kontrade med sina rena MIDI styrenheter Total Control och Stealth Control. Både Numark och Hercules tog sedan det väntade steget med sin DJ Console RMX respektive Omni Control  - plastet ersattes av robusta metallchassin, kombinerade ljudkort och MIDI styrenheter och mängder med kontrollreglage - som till skillnad från deras tidigare enheter nu känns mer påkostade.
 ”Problemet” för våra kunder på emusic.se är att de kan vara svårt att välja vilken av produkterna man ska satsa på. Det är två DJ-enheter som i första ögonkastet kan se väldigt lika ut. Liknande funktioner, utseende och nästan samma pris. Men vad skiljer egentligen dessa två enheter åt? För helt lika är det faktiskt inte. 

Fysik:
Hercules DJ Console RMX: 35x25 cm – 3,2kg
Numark Omni Control: 26x29 cm – 3,2kgHercules kontrollenhet är snäppet större än Numark, men det är inte utan anledning. Den större storleken har man använt för att få plats med fler kontrollreglage och fysiska ingångar. Har du ingen användning för alla extra knappar och rattar utan hellre föredrar en enhet som är lättare att bära med sig på dina DJ spelningar känns Omni Control mer lämplig – även om det inte handlar om någon jättestor skillnad i storlek. Vikten är dessutom samma för båda enheterna.

Kontrollreglage:
Hercules DJ Console RMX:
2 Jog hjul, 6 reglar (varav en x-fader), 12 rattar (inkl både EQ och volymrattar), totalt 46 knappar
Numark Omni Control: 2 Jog-hjul, 5 reglar (varav en x-fader), 21 rattar (inkl både EQ och volymrattar), totalt 31 knappar

Knapparna på Numark Omni Control är inte bara färre till antalet. De är även snäppet mindre också. Vi på emusic.se upplever dock inte detta som någon nackdel då knapparna är tydliga och bakupplysta, men på en ovanligt rökig och stimmig klubb eller fest kan större knappar ses som en liten fördel.  Plus till Omni Control för dess ”song select” -ratt mitt på enheten. Med den är det enkelt och smidigt att bläddra fram rätt låt. Klicka sedan in den valda låten på spelare A eller B.
 Jogghjulen på Omni Control känns snäppet mer gedigna än de på DJ Console, även om det är långt ifrån känslan av Numarks dyrare enheter eller förstås Pioneer. Varken Omni Control eller DJ Console RMX bör därför inte ses som några mer högkvalitativa scratch-verktyg, även om det visst går. Är det scratcha du vill göra finns det i vårt tycke många andra roliga enheter att kolla in.

Medföljande program:
Hercules DJ Console RMX: Virtual DJ 5 DJC Edition
Numark Omni Control: Native Instruments Traktor 3 LE och MixMeister Fusion Live

Virtual DJ och Traktor är båda populära och kända DJ program. De är svårt att jämföra dessa två program mot varandra mer än att nämna att val av program har med smak och tycke att göra. Det kan vara värt att veta att både Traktor LE och Virtual DJ är bantade versioner av större program. Mycket funktioner finns fortfarande med i dessa ”Light Editions”. Men vill du få ut ännu mer av ditt DJ program och nå mer ingående funktioner finns alltid möjligheten att uppgradera. Kolla med oss på emusic.se om dagspris på uppgraderingar.
Stort plus till Numark som levererar med 2st programvaror. Traktor 3 LE är det mer kända av programmen och det som de flesta Omni Control ägare använder. Men MixMester Fusion Live har ett lite annorlunda upplägg vilket gör att den passar bra som komplement till Traktor.

Det är som alltid viktigt att du ser till att du har de senaste drivrutinerna till både DJ-enheten och det medföljande programmet för ditt operativsystem. Dessa finns att hämta hem från tillverkarnas sida.

Anslutningar:
Hercules DJ Console RMX:
4 utgångar (2 stereo), 4 ingångar (2 stereo) 2st mikrofoningång 6,3 mm, 2st hörlursutgångar 6,3mm
Numark Omni Control: 4 utgångar (2 stereo), 1st mikrofoningång 6,3 mm, 1st hörlursutgång 6,3mm


Båda enheterna har 2st stereoutgångar vilket är minimum för ett DJ -audiointerface. DJ Console RMX har dessutom till skillnad från Omni Control dubbla stereoingångar (line eller phono). Man kan med andra ord ansluta annan utrustning till enheten som tex CD /MP3 spelare eller vinylspelare. Riktigt smart! Detta gör DJ Console RMX mer lik en ”vanlig” analog DJ-mixer. Att addera till analogt ljud till Omni Control är alltså ej möjligt. Plus till DJ Console RMX även för de dubbla hörlursutgångarna och mikrofoningångarna som är lokaliserade på enhetens front och topp.

Övrigt:
Hercules DJ Console RMX levereras med en bärväska som bara den säkert skulle kostat ett par hundralappar om den såldes löst. Stort plus till Hercules i detta fall. Med båda enheterna följer det med USB kabel, manual och installationsskiva. Hercules DJ Console och Numark Omni Control fungerar båda med Windows Vista/XP/7 samt Mac OS 10.4/10.5/10.6.

Slutsats:
Kontrollreglagen på Omni Control är snäppet färre. Men dessa är i vårt tycke ändå dess styrka jämtemot DJ Console RMX. De känns snäppet lyxigare och smartare, framför allt ”song select” -ratten mitt på enheten. Så är det känsla du är ute efter så bör Omni Control vara lite mer intressant. Den största fördelen med DJ Console RMX är att den till skillnad från Omni Control har audioingångar (4st – 2 stereo) så du kan plugga in CD spelare, eller mp3 spelare. Dubbla hörlursutgångar och snygg bärväska ser vi också som stort plus för DJ Console RMX.
Något som vi inte tagit upp denna text är utseendet. Snygga prylar är nog så viktigt för en DJ, men vad som är snyggt eller inte är förstås upp till dig som användare.

Läs mer om enheterna samt kolla in dagspris på länkarna nedan:

Hercules DJ Console RMX

Numark Omni Control

/Av emusic.se - 2010

Relaterade inlägg

Kommentarer

Lose Weight Fast us 2010-07-17 05:03:59
I'm using Safari on Windows XP and although I can't access your blog's homepage, I can access the subpages and posts just fine. Are you having any problems with your hosting provider? -Lisa
Henke se 2010-08-12 11:30:00
Super. Bra jämförelse. Omno Control för mig blir det.
/H
Janne Marrisrgd us 2010-11-16 04:16:34
No one who cannot rejoice in the discovery of his own mistakes deserves to be called a scholar.
Kommentarer är stängt