"En blogg av emusic.se för dig som sysslar med musik" Läs mer
Best of NAMM 2014
kommentarer(0)2014-01-27 10:21:00 | 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Branschens största musikmässa; NAMM 2014 är slut för i år. Som alltid när det gäller NAMM lanserades en uppsjö av nya musikprylar från mängder av tillverkare, några nya, och andra vi har fått stifta bekaskap med sen tidigare. Vi på emusic.se är exalterade av vad vi sett och tror att detta år kommer att bli riktigt bra år för alla som älskar musik lika mycket som vi gör. Även årets mässa gick i analogsyntens tecken. En riktig synt är inte längre något enbart ett fåtal har plats eller råd med. Det har tillverkare som Moog, Waldorf, Elektron, Korg etc sett till. Men vad var det som släpptes på mässan? Vi listar nedan de produkter vi tycker stack ut lite extra på årets NAMM. Ja - många analogsyntar i år igen, men även spännande prylar från Pioneer, Universal Audio och Arturia. 

 

- Apollo Twin från Universal Audio

För er som redan är bekanta med UAD, vet ni säkert vilka högkvalitativa produkter de brukar leverera. Nu har de skapat en lillebror/syster till rackenheten Apollo. Twin-versionen riktar sig mer för dig som sitter hemma och skapar musik men kräver lite mer av ert ljudkort. Apollo Twin är det första desktop-interfacet som kombinerar överlägsen ljudupplösning med UAD-processering i realtid. Du kan alltså spela in genom legendariska EQ´s, kompressorer, reverbs och gritarrförstärkarpluggar med spektakulärt resultat. Apollo Twin finns tillgänglig i Solo- eller Duoutförande. Dessutom presenterade UAD en ny teknologi för emulering av pre-amps. Mycket spännande! Ett smakprov finns här.

   

Ca pris: 6195 kr för Apollo Twin Solo, 7895 kr för Apollo Twin Duo 
Kommer till emusic.se: Början av mars 2014

- Waldorf 2Pole

Waldorf fortsätter att spotta ur sig analoga enheter i "fickformat". Tidigare har vi fått både The Rocket och Pulse2 - två riktigt bra syntar i litet format. Nu kommer ett analogt filter med det karaktäristiska Waldorf-soundet i The Rocket-formatet för dig som vill ta ditt musikutövande ett steg längre. Det spelar ingen roll om du är DJ eller gitarrist, det går lika enkelt att integrera 2Pole i din set-up. 

 


 

Pris: Ca 1600 kr
Kommer till emusic.se: I februari/mars 2014 

 

- Moog Sub 37

Under förra årets NAMM släppte Moog den mindre synten Sub Phatty - en monofonisk synt för en vettig peng. Under NAMM 2014 tog man konceptet med Sub Phatty ett steg längre och presenterade helt nya Moog Sub 37. Förrutom att klaviaturen har utökats till 37 tangenter finns även praktiska funktioner såsom synkbar arpeggiator och step sequencer. Sub 37 kan köras antingen i monofoniskt eller s.k duo-paraphonic mode. Självkart får man med några andra godbitar på köpet, bland annat det klassiska Moog-filtret, MultiDrive samt smart keyboard-reset vilket gör att varje ton återställs och ger ljudet mer attack. 

 


 

Pris: Ca 12000-13000 kr
Kommer till emusic.se: I april/maj 2014  

Moog skriver ofta Sub 37 med ändelsen "Tribute Edition" vilket skulle indikera att enheten bara finns på marknaden under en kort tid. Moog har även bekräftat att enheten är en tidsbegränsad limiterad upplaga. Moog har dock lanserat produkter på liknande sätt. Moog Sub Phatty gavs först ut som limiterad upplaga men blev så populär att Moog valde att fortsätta produktionen. Gissningsvis ser vi samma sak med Sub 37. Men riktigt säker kan man givetvis inte vara.

 

- Arturia BEATSTEP

En annan liten nyhet - i alla fall till formatet - som presenterades på NAMM, är BEATSTEP från Arturia. Vi har fått mängder av MIDI-controllers under åren men denna är kanske värd en extra titt. Dessutom är det alltid kul med hands-on prylar. En video finns här.Pris: Ca 700 kr
Kommer till emusic.se: I mars 2014  

 

- Elektron analog RYTM

Vid det här laget är det ingen som tvivlar på att vi försöker trassla oss ur den digitala världen och hitta tillbaka till de analoga vägarna. Inte för att det är något fel på digitalt ljud, tvärtom. Men ibland kan i alla fall jag tycka att det saknas det där lilla extra. Trummaskinen analog RYTM är kanske en av de prylarna som kan hjälpa de som är ute efter ett snyggt analogt sound. analog RYTM kommer med 8 röster samt stöd för samplingar, analogt filter och distortion till varje röst! En promo-video hittar du här.

 Pris: Ca 10000 - 12000 kr
Kommer till emusic.se: Ca april/maj - Pioneer DDJ-SZ

För alla DJ´s där ute hittade vi förmodligen den blankaste leksaken av alla - DDJ-SZ är en 4-kanals DJ-kontroller som överglänser det mesta. Mycket av design och känsla är plockat från CDJ-2000 och detta för att man lätt ska kunna hoppa från controller till hårdvara och känna igen miljön. Enheten är bestyckad med 2 interna ljudkort/audiointerface, inbyggd oscillator, magnetisk crossfader och kan användas som stand-alone mixer. Äntligen finns en riktig Rolls Royce bland DJ-kontrollers. Kolla gärna in demovideon. Finns här.


 

Pris: 17495 kr
Kommer till emusic.se: Mitten av mars 

 

I mars är det åter igen dags för mässa; Frankfurt Musikmässe. Det brukar vara den mässa där de europeiska företagen presenterar årets nyheter. Givetvis punktmarkerar vi på emusic.se även den mässan. Jag hoppas att denna sammanfattning har inspirerat er till nya kreationer. Vi ses!

Relaterade inlägg

Kommentarer är stängt